Co warto wiedzieć o olejach przekładniowych?

olej na zębatkach

Praca wszystkich współpracujących ze sobą elementów ruchomych oznacza konieczność stosowania środków smarnych, które dadzą możliwość zmniejszenia pojawiającego się w takich układach tarcia, a także odprowadzania z powierzchni powstającego nadmiaru ciepła. Będzie to niezbędne również w przypadku przekładni mechanicznych, w których stykają się ze sobą uzębienia kół, przekazujących ruch obrotowy i dopasowujących moment obrotowy oraz ilość obrotów do potrzeb maszyny. Oleje przekładniowe, choć są dość podobne do olejów silnikowych, to różnią się jednak swoją specyfikacją wynikającą z nieco innych warunków pracy. Przekonajmy się, co cechuje oleje przekładniowe.

 

Charakterystyka oleju przekładniowego

Zadaniem oleju przekładniowego jest tworzenie filmu olejowego na uzębieniu kół zębatych pracujących w urządzeniu, a także innych elementów ruchomych m.in. wałków. Ponieważ przekładnie działają przy niższych temperaturach niż jednostki napędowe, nie są w takim stopniu narażone na pojawianie się osadów ze spalonego oleju. W ich przypadku, najważniejsze znacznie ma stosowanie odpowiednich dodatków wpływających m.in. na redukcję ryzyka korozji. Kluczową kwestą jest taki dobór środka smarnego, by zachowując optymalny poziom przylegania i rozpływania się po powierzchni kół zębatych nie powodował wzrostu oporów. W przekładniach znaczenia nabiera też odporność oleju na nacisk oraz zużycie złuszczeniowe.

 

Podstawowe parametry olejów przekładniowych

Warto pamiętać, że oleje przekładniowe oferują zupełnie inny zakres lepkości oleju, niż popularne oleje silnikowe, zawierając się w przedziale 70W–250 SAE wg normy J306. Jeżeli chodzi o klasy jakościowe oleju, to są one podawane zwykle wg API, obejmując do GL-1 do GL-5. Do najczęściej używanych należą oleje klasy GL-3 (do przekładni walcowych i stożkowych), GL-4 (przekładnie stożkowe i hipoidalne) oraz GL-5 (przekładnie hipoidalne). Przy wyborze oleju do przekładni należy kierować się wskazaniami producenta co do lepkości i klasy jakościowej, trzeba jednak pamiętać o zwróceniu uwagi na rodzaj normy, jaka została przez niego podana. Nie zapominajmy też, by nie mieszać olejów różnych rodzajów i pochodzących od rozmaitych producentów.