Gdzie znajdzie zastosowanie smar SHC Polyrex?
- Szczegóły
Odpowiednie smarowanie jest warunkiem zachowania żywotności wszystkich elementów, które są wprawiane w ruch, a tym samym narażone na tarcie i związane z nim skutki uboczne – dużą emisję ciepła, przyspieszone ścieranie powierzchni oraz znaczne opory generujące dodatkowe straty energii. Stosowane środki smarne muszą być jednak dobrze dopasowane do warunków, w jakich funkcjonują podzespoły. Świetnym przykładem rodziny środków smarnych opracowanych z myślą o specyficznych warunkach pracy jest rodzina smarów SHC Polyrex przygotowana przez firmę Mobil.
Smary SHC Polyrex i ich zastosowania
Smary SHC Polyrex to cztery produkty, zoptymalizowane pod kątem smarowania wysokotemperaturowego, dzięki czemu są one w stanie zachować odpowiednią lepkość przy znacznym obciążeniu termicznym. Zakres temperatur roboczych wynosi od –30°C do 170°C, jedynie dla Mobil SHC Polyrex 462 dolna granica wyniesie –20°C. Smar Mobil SHC Polyrex 005 to według NLGI smar klasy 00, czyli płynny o penetracji ASTM 400–430. Nadaje się do użytku w centralnych systemach smarowania, a także w zamkniętych napędach zębatkowych oraz otwartych przekładniach mechanicznych. Mobil SHC Polyrex 221 to według NLGI smar klasy 1, czyli bardzo miękki o penetracji ASTM 310–340. Można go stosować do przekładni zębatych o dużym obciążeniu, w łożyskach tocznych i ślizgowych. Mobil SHC Polyrex 222 to według NLGI smar klasy 2, czyli miękki o penetracji ASTM 265–295. Sprawdzi się do przekładni zębatych o dużym obciążeniu, w łożyskach ślizgowych i tocznych. Mobil SHC Polyrex 462 to według NLGI smar klasy 2, czyli miękki o penetracji ASTM 265–295. Będzie najlepszy do przekładni zębatych o dużym obciążeniu, w łożyskach tocznych oraz ślizgowych.
Właściwości smarów SHC Polyrex
Smary z rodziny Polyrex wykazują dobrą odporność na działanie wody i zabezpieczają elementy przez pojawieniem się korozji, także przy spłukiwaniu wodą. Mogą być używane z przedłużonymi okresami smarowania. Dzięki certyfikatowi NSF H1 można ich używać przy przetwarzaniu i pakowaniu napojów oraz produktów spożywczych.